Anadolu Korku Öyküleri Cilt 2

Anadolu-Korku-Oykuleri-2-Kapak-ltFantastik edebiyatın gün geçtikçe ayağa kalktığı Türkiye’de kimse korku edebiyatımızın eksik kaldığını sanmasın. İşte Türk korku edebiyatına nefis bir adım. Bizden, içimizden…. Ve korkunç.

Yayınevi Tanıtım Metni:

Çocukluğumuzdan anımsadığımız korku sahneleri vardır. Ya bir kitapta okuyup gözümüzde canlandırmış ya da bir filmde seyredip zihnimize kazımışızdır. Bizi etkilemiştir; karanlık korkumuzu, yalnızlık korkumuzu besleyip büyütmüştür. Yıllar sonra da anımsarız: Belki tek karelik patlayıp sönen bir flaş; belki keskin tiz bir çığlık olarak katılır gündelik yaşamımıza. Dolunay geceleri, kurt adam dişleri, vampir gözleri malzeme oluşturur kâbuslarımıza.

Yine de çok “tanıdık” değildir bu “korku”. Kurgusunda, tınısında, renginde, kokusunda, sesinde, nefesinde bir yabancılık, bir uzaklık vardır. Benliğimize katmayız, iliklerimize işlemez, küçümseyebiliriz onu; hatta dalga geçebiliriz bu korkuyla. Çünkü “bizden” değildir; yolumuza çıkmayacaktır, başımıza gelmeyecektir…

***

7 yıl önce, 6 genç yazarımız, bastığımız topraklarda, soluduğumuz havada, bildiğimiz mekânlarda yaşanan, anlatılan öyküleri yazıya dökmeye karar verirler ve ANADOLU KORKU ÖYKÜLERİ çıkar ortaya. Anadolu toprakları, fısıldadığı binlerce söylenceyle malzeme verir yetenekli kalemlere. Maden o kadar verimlidir ki tek kitap yetmez “korku”yu barındırmaya; ikinci kitap çıkagelir 2013’te.

***

ANADOLU KORKU ÖYKÜLERİ/2 (Bilgi Yayınevi, Kasım 2013, Ankara), okurlarda, üçüncü kitap için sabırsız bir istek uyandıracak.

 

Kitap İçerik Tanıtım:

Anadolu Korku Öyküleri Cilt 2.

Anadolu Korku Öyküleri ilki 2006 yılında altı genç yazarın bir araya gelerek yayınladıkları bir korku antolojisi dizisi. Buralı, buraya ait öğeleri çoğu zaman yalnızca ismen alıntılayarak ya da yüzeysel bir şekilde ele alarak yazmaya / anlatmaya çalışan korku türündeki hikaye, roman ve filmlere bir cevap; özgün, karanlık bir Anadolu söylencesi olma iddiasıyla yola çıkmış bir ilk eser.

Kasım ayında Bilgi Yayınevi imzası ile basılacak olan dizinin ikinci kitabı “Anadolu Korku Öyküleri 2”, 32. İstanbul Kitap Fuarı’nda ilk defa okurlarıyla buluşacak ve yerel korkuları anlatmaya kaldığı yerden devam edecek.

Anadolu kırsalının kendine has korku öykülerini, söylence ve masallarını çağdaş ve yenilikçi bir dille ele alan yazarlar öykülerinde isimsiz ve terk edilmiş mezarlarında huzursuzca kıpırdanan hortlakları, kaderine terk edilmiş köyleri, el ayak çekilince ortaya çıkan cinleri, artık yazgıya dönüşen bin yıllık lanetleri, cin çocukları, hakkı teslim etmek için yollara düşmüş dervişleri, bozkırın günahlarını ve canilere cezalarını çektirmek için öte alemden geri gelen ölüleri, hayaletleri anlatıyor.

Anadolu’nun uzakta kalmış, unutulmuş zamanlarında, gözden ırak virane köylerinde hayalle gerçeğin, büyüyle duanın, insanlarla cinlerin iç içe geçmiş hikayelerinden beslenen kitapta bozkırın kalbine saplanmış dağların, kara tepelerin, terk edilmiş köylerin ve adı unutulmuş obaların saklı hikayeleri, akıl almaz dehşetleri gözler önüne seriliyor.

Şehir ışıklarının aydınlattığı güvenli sokaklardan uzakta, gecenin köy odalarına hapsettiği insanların tuhaf öykülerini ve yüreklerinin derinliklerinde hissettikleri dehşetleri okumaya hazır mısınız?

 

Arka Kapak Yazısı – Giovanni Scognamillo

 “…

Büyük kent korkuları başka, kırsal alan korkuları bambaşkadır; doğa ile, doğanın gücü ile, batıl inançlarla iç içedir ve çarpıcılıklarını da onlardan alır, ola ki inandırıcılıklarını da…

Öykülerin tümü, özgünlüklerinden bir şey kaybetmeksizin, anlattıkları ortamların –köyler, ormanlar, tepeler, mağaralar- özelliklerini koruyarak, dayandıkları malzemelerin –batıl inançlar, hayaletler, büyüler, büyücüler- yerinde kullanılışı ile gerçekten kimi Anadolu korkularını, okurları etkileyecek –ve düşündürecek- şekilde canlandırıyorlar. Kaldı ki ücra köylerin, kuytu ormanların, bir görünen bir kaybolan mağaraların ve nerelere kadar uzandığı bilinmeyen kuyuların gizleri ve dağıttığı, dağıtabildikleri heyecanlar, korkular ve kabuslar bunlarla bitmiyor, ola ki başlıyor…

Giovanni Scognamillo” 

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × one =