Expression Web’e İlk Bakış ve Çalışma Alanının Düzenlenmesi

24/4/2007
Bu güne kadar grafik ve web tasarım sektöründe bulunmayan Microsoft. Expression ailesi ile bu konularda da adından söz ettirecek gibi gözüküyor.

Expression ailesinin yayınlanan ilk ürünü Microsoft Expression Web, isminden de anlaşılacağı gibi bir web editörü. İlk bakışta Expression Web, Microsoft’un kendi geliştirdiği teknolojilere destek açısından oldukça başarılı bir ürün olarak gözüküyor.


Tasarladığınız bir siteyi hayata geçirmeniz için gerekli olan her şey Expression Web’de mevcut. Bunun dışında EW(Expression Web), ASP.NET ile proje geliştiren ekipler için düşünülmüş. Microsoft artık ara yüz giydirme işlemlerinde tasarımcıların daha çok ön plana çıkmasının uygun olacağına karar vermiş. Bu karar ile birçok sıkıntı ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Artık tasarımlarınızı programcılara HTML ve CSS dışında ASPX ve Master Page olarak da verebileceksiniz. EW’de kod yazma aşmasına kadar her şey düşünülmüş.

Diğer web sitesi hazırlama editörlerine göre, ilk bakışta dikkat çeken farkları; ASP.NET 2.0 server ve client kontrolleri, Visual Studio 2005 ile kusursuz uyumu, XHTML, XML, CSS 2.0 desteği, bir çok browsera (web tarayıcısına) göre kod kontrolü yapması, olarak gözüküyor. EW, ASP.NET 2.0 ile proje üreten ekiplerin tasarımcılarının ya da tasarım konusuna özen gösteren programcıların göz bebeği olacak bir ürün olarak dikkat çekiyor.

Ürünü yükleyip, çalıştırdığımızda karşımıza çıkan ekran oldukça sade ve kullanışlı.

Standart üst menü, genel Microsoft barı, site dosyalarını göreceğimiz Folder List, Tag ve CSS Properties kutuları, Toolbox, Apply Style kutuları açılışta standart olarak çalışma alanında bulunuyorlar.

Çalışma alanındaki her şey kapanır, açılabilir, sürüklenebilir olduğundan kendi çalışma alanınızı kendinize göre düzenlemeniz mümkün.

Tüm kutuları bir kutu içinde sekme olarak toplayabilir ve kendimize gerçekten büyük bir çalışma alanı yaratabiliriz.

Bu tipteki tüm görev kutuları menüdeki Task Pane’den yönetilebilir.

“Reset Workspace Layout” ile çalışma alanını ilk haline döndürebilirsiniz.

Bunun dışında oldukça yararlı olması beklenen Toolbarlar mevcut.View>Toolbars

Şimdi çalışma alanını maksimum verimli kullanabileceğimiz şekilde düzenleyelim. Bu düzenlemeyi ben kendi ihtiyaçlarıma göre yapacağım.

Her şeyden önce kutuları düzenleyelim. Sol üste Folder List’i koyuyorum. Onun altında CSS ve Tag Properties’leri birbirine sekmeli tutuyorum. Sağ üste Toolbox ve onun altında birbirine sekmeli Apply Styles, Manage Styles. Kutularların bu kadarı uygun. Zaten bu haliyle standart dizilim oluyor.

Toolbarlara gelince; Common barının yerine Standard barını menülerin altına koyuyorum. Barın sonundaki küçük oka tıklayarak, bu barda ihtiyacım olmayan butonları kaldırıyorum. Print, Spelling, Cut, Copy, Paste, Format Painter, Stop, Show Formatting Marks ya sıkça ihtiyacım olan butonlar değil ya da bu butonları, menüden veya sağ klikle kullanmaya alışmış olduğumdan kaldırıyorum.

Style ve Code View barlarını Standard barın yanına yerleştiriyorum.

Sonuç

EW’yi incelemeye devam edelim.

Çalışırken görünümde üç seçeneğiniz var. Design, Split, Code.

Bunlar ihtiyacınıza göre belirleyeceğiniz görünümleri size sağlar. Design ile tasarımınızı, split ile tasarım ve kodunuzu, code ile sadece kodunuzu görürsünüz.

Design.

Split

Code.

EW’nin diğer dikkat çekici özelliği Toolbox’ı. Toolbox HTML ve ASP.NET Controls olarak iki bölümden oluşuyor.

Klasik HTML öğeleri.

Ve EW’nin gücü, ASP.NET öğeleri

Bu makalemizde Microsoft Expression Web’e bir göz attık. Çalışma alanımızı düzenledik.

İyi çalışmalar.

 

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 2 =