Cumartesi – Pazar günü bir daha hiç kalkamayacağım saatlerde kalkıp televizyon kanallarındaki çizgi filmleri izlemek benim için bir tutkuydu. Ev sakinleri sessizce yataklarında uyurken, ben soğuk bir sabaha çizgi filmlerin dünyası ile merhaba diyordum. Hafta içi okula yetişmekten kaçırdığım ya da sadece hafta sonuna özel yayınlanan maceralarda kendime yer buluyordum.
90’lı yıllarda televizyonlarda yükselişe geçen çizgi film furyası, hayatımın geri kalanında beni çok etkileyecekti. Gerek bilimkurgu öğeleri olsun, gerek eğlenceli maceralar olsun kişiliğimi etkilemiş çizgi filmlerle büyümüştüm. O dönemin başında belki hâlâ ufacıktım ama anımsayamadığım tonlarca çizgi film izlemiştim.
Çok kişisel bir başlangıç yapmış olabilirim ama Çizgilerin Gücü Adına, herkesin çocukluğundan bir parça taşıyor. Pembe Panter’in ince şakaları, Şirinler’in fantastik maceraları, Snoopy’nin sakinliği, Müfettiş Gadget’ın şapşallıkları o dönemlerde çocuk olup da TV ekranına bakmış herkesi etkilemiştir. Bu yüzden oldukça duygusal bir yanı da var bu kitabın.
2000’li yıllara kadar Türk televizyonlarında gösterilmiş tüm çizgi filmler işte bu kitapta buluşuyor. 1960’lı yıllardan 2000’e kadar yayımlanmış tüm çizgi filmleri içeriyor. Kitap içerisinde 400’den fazla çizgi film bulunuyor. Aralarında gördüğünüzde şaşıracağınız, yeniden hatırladığınız için mutlu olacağınız hatta tekrar izlemek isteyeceğiniz yapımlar var.
Akademik bir çalışma değil ama bu konu hakkındaki tek çalışma olabilir. Türkiye’de bir ilk olmasının yanı sıra dünya çapında da kendi alanında bir ilk olabilir. Bu yüzden çizgi filme değer verenlerin çok seveceği bir kitap olacak. Akademik bir çalışma olmasa bile kafanıza takılan bir çizgi film için referans alabileceğiniz, kütüphanenizin en güzel yerine koymak isteyeceğiniz bir kitap olacak.
Çizgilerin Gücü Adına içerisinde çizgi filmler sadece isim isim ele alınmıyor. İlk çıktıkları yıl ve Türkiye’de yayınlandıkları kanala kadar bilgiler içeriyor. Ana konusu, karakterleri ve hikayenin gidişatı hakkında detaylı bilgi içeriyor. Bazılarında ise karakterlere kadar inceleme yapılmış.
Kitabın bir başka güzel yanı ise o dönemin hislerini paylaşan birçok çizerin katkıda bulunması. Kendilerini etkileyen çizgi filmleri, kendi çizgileriyle kitaba aktarmışlar ya da yeni bir yorumlama ile okuyucuya sunmuşlar. Bu da renkli çizgi film dünyasını içeren kitaba daha fazla renk katmış. Kitabın kapağı bile o kadar renkli ki, illüstrasyon içerisindeki ufak göndermeleri görmemek elde değil.
Sevin Okyay’ın önsözü ile okuyucu karşısına çıkan kitap, çocukken izlediği çizgi filmleri, kocaman adamken bile çocukça izleyebilecek tutkunlar için geliyor.
Kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi için Çizgilerin Gücü Adına web sitesini (http://www.cizgileringucuadina.com ) inceleyebilirsiniz.