Expression Design – Çalışma Alanı

11/2/2008
Merhaba. Yazılarımıza Expression Design ile kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu seride adım adım Expression Design’ı(ED) inceleyeceğiz. Bu makalede ED’nin çalışma alanını inceleyeceğiz.


Daha önce yüklemiş olduğumuz ED’nin SP1 updateni buradan indirmenizi ve yüklemenizi tavsiye ederim.

Anlatmaya başlamadan önce Expression Design’ı web tasarımcıları olarak, neden öğrendiğimizi söyleyeyim. Her şeyden önce merak. Ardından yenilikleri takip etme.Ve en önemli sebep giderek kendine piyasada yer edinen, “flash killer” olarak isimlendirilen Silverlight. Bu savaşı zaman gösterecek ama kendi skillerinize bir yenisini eklemek ve silverlight’la proje geliştiriyoruz, tasarıma ihtiyacımız var diyen developer takım arkadaşlarınıza sorun yok hallederim demenin ilk adımı Expression Design’dan geçiyor. 🙂 Başlayalım.

Expression Design’ı açıyoruz. Genel yerleşim altaki gibidir.

File>Open yaparak ED’yi yüklediğinizde gelen örnek çalışmalardan birini açıyoruz. (Tahminen şu klasör dizin altındadır C:\Program Files\Microsoft Expression\Design 1.0\Samples) Expression Design ile ürettiğiniz dosyalar (.design) olarak kaydedilir.

Dosya açılmıştır.Çalışmanın etrafındaki çerçeve Artboard olarak isimlendirilir ve çalışmamızın görünen alanını içerir. Artboard dışındaki alanlar çalışmaya dahil değildir.

Birden fazla dosya açarsanız, bunlar menünün altındaki alanda dizilecektir.

Açılan dosyalar arasında, Properties’in yanında oka basınca açılan menü ile de ulaşabilirsiniz.

Çalışma alanının üstündeki ve solundaki cetveller (ruler) çalışırken bize kılavuzluk yapacak araçlardan biridir.

Rulerların ölçü birimini Edit>Options>Units and Grids ile değiştirebilirsiniz. Document Units’de ben “pixels” i tercih ettim. Rulerların sıfır noktası sol üst köşedir. “Ruler origin is always top left of artboard” çekini kaldırarak bunu iptal edebilirsiniz.

Tercih edebileceğiniz ölçü birimleri alttaki imajda görünenlerdir.

Mouse’u rulerların üzerinde klikleyip çalışma alanına sürüklerseniz kılavuz çizgileri elde edersiniz.

İpucu : Açılı Ruler
ED ile yatay ve düşey dışında da ruler oluşturabilirsiniz. View>Rotate View Clockwise ile çalışmanın tümünü saat yönünde çevirebilirsiniz. Her çevirmede çalışma 22.5 derece dönmektedir. “Rotate View Counter Clockwise” ile saat yönünün tersinde çalışmanızı çevirebilir, “Reset View Rotation” ile çevirdiğiniz çalışmayı ilk haline getirebilirsiniz.Dikkat ederseniz ilk başta belirlediğimiz kılavuz çizgileride çalışma ile birlikte dönüyor

Diyelim ki çalışma sırasında 45 derecelik bir kılavuz çizgisine ihtiyacınız oldu. İlk önce belirlediğiniz yönde çalışmayı iki kez döndürün.

Çalışma bu halde iken yeni kılavuz çizgilerinizi sürükleyin.

Şimdi View>Reset View Rotation ile çalışmanızı ilk hale getirin. OK! Açılı kılavuzlarımızlarımız hazır. Kılavuz çizgilerini Alt tuşuna basılıyken sürükleyebilir, rulerların üstüne bırakarak silebilirsiniz.

File>New ile yeni bir doküman açabilirsiniz.

New Document penceresinin özellikleri alttaki imajlarda göründüğü gibidir.

Alttaki imajda gösterilen araçlar sayesinde çalışmanızda zoom yapabilirsiniz.

Mouse tekerlğide bir zoom aracıdır. Fakat bunu değiştirebilirsiniz. Edit>Options>General da bulunan “Mouse wheel usage” seçeneği ile mousenuzun kullanım şekline karar verebilirsiniz.

Tool bardaki el ikonuna tıklayarak çalışmanızı kaydırabilir, aynı ikona çift tıklayarak çalışmanızı gerçek boyunda görebilirsiniz. Büyüteç ikonunu sürükle bırak şeklinde kullanırsanız sadece istediğiniz bölgeye zoom yapmış olursunuz. Aynı şekilde büyüteç ikonuna çift tıklamak çalışmanızın tam olarak ekranınıza oturmasını sağlar. Alt ile büyüteci kullanmak ise zoom out işlemlerini gerçekleştirir.

Zoom işlemlerini menüdeki View ile de yönetebilirsiniz.

View>Show>Grid ile çalışmanızın gridlerini açabilirsiniz.

Edit>Options>Units and Grids ‘de Grid Size’ı kullanarak gridlerinizin boyunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

View>Snap to Grid ile çizeceğiniz objelerin gridlere kilitlenmesini sağlayabilirsiniz.Objenizi çalışma alanında hareket ettirirken tam oturmayı ifade eden X işaretleri oluşur.
Aynı şekilde objelerinizin rulerlara ve birbirilerinin pointlerine kilitlenmesinide sağlayabilirsiniz.

File>Document Size ile çalışmanın boyunu değiştirebilirsiniz.

File>Artboard Size ile çalışma alanın boyutunu değiştirebilirsiniz. Document Size tüm çalışmanın boyunu değiştirirken, Artboard, çalışmayı koruyup çalışma alanının boyunu değiştirir.

Expression Design toplam 4 panelden louşmaktadır. Bunlardan Action bar, Layers ve Properties panellerini Menüdeki Window’dan açıp kapayabilirsiniz.


Tool bardaki itemlerın sağ alt köşesindeki oklar o item aldında başka itemlerında olduğunu belirtmektedir. Klikleyip basılı tutarak itemlara ait bu menüleri açabilirsiniz.

Sağ taraftaki paneller kenarlarından tutularak büyütülüp küçültülebilir.

Çalışma alanı Edit>Options>Workspace’deki Workspace zoom ile genişletilip küçültülebilir.

Paneller sağ üst köşelerindeki “Float” ikonu ile bulundukları lokasyondan özgür hale getirilebilir, yine aynı ikon ile yerlerine oturtulabilirler.

View>Display Quality >Wireframe ile çalışmanın çizgisel halini görebilirsiniz. Bu başkasına ait bir çalışmayı incelerken neyi nasıl yaptığını anlamada oldukça yardımcı olacaktır.

View>Pixel Preview ile hazırlamakta olduğunuz çalışmanın bitmap ön izlemelerini alabilirsiniz.

Alttaki imajlardan soldaki vektörel çalışma, sağdaki Quality 8, JPEG çıkışı. Bitmap exportlarınızın nasıl gözükeceğini önceden anlamak için iyi bir özellik.

Bitmap preview’unda artboard’un dışındaki alanın görünmez olduğuna dikkat edin.

Bu makalemizde temel seviyede Expression Design ‘ın çalışma alanını inceledik. Adımlı gerçek bir proje örneğine gelene kadar bu şekilde incelemelere devam edeceğiz.

İyi çalışmalar

Teşekkürler

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 2 =