Expression Design – Katmanlar (Layer)

20/2/2008
Merhaba bu makalede Expression Design’da layer (katman) kavramını inceleyeceğiz.


Bir önceki makalemde layerı ilk bulan kişiye teşekkürlerimi iletmiştim. Bu makaleyi aynı kişiye teşekkür ederek açıyorum. Layer kavramına yabancı olanlara kısaca ne olduğunu anlatmaya çalışayım. Aklınızda daha iyi canlanması için altta üç boyutlu bir katman modeli hazırladım. Alttaki şekil aslında layer mantığının üç boyutlu görünümünden başka bir şey değil.

Ama iki boyutlu çalışmalarda aynı layer lara üstten baktığınızı düşünebilirsiniz. Alttaki şekil üç boyutlu çalışmanın üstten görünüşüdür. Peki layer neden önemli ve gücü nedir? Bunu bir örnekle anlatmaya çalışayım. Müşteri sizden bir insan suratı hazırlamanızı isterse, layer mantığından yararlanmak işinizi oldukça rahatlatır. İnsan suratını oluşturan elemanlar nedir? Surat tabanı, dudaklar, burun, gözler, kaşlar ve belki sakal, bıyık suratı oluşturan ana elemanlardır. Suratı hazırlarken tüm elemanları aynı layerda oluşturmak değişiklik yapmak istediğinizde sizi neredeyse tüm işi baştan yapmaya kadar götürür. Oysa tüm elemanları ayrı layerlarda hazırladıysak ve müşteri kaşları biraz daha açık renk olsun derse, ayrı layerda duran kaşları değiştirmek çok basittir. Hazırladığınız insan suratı çalışması kabul edildi ama müşteri dedi ki aynı çizimin bir gözlüklü bir gözlüksüz hali olacak. Hiç sorun değil. Gözlüğü ve surata düşüreceği gölgeyi ayrı ayrı layerlara çizeriz. Böylece iki farklı görünüm elde etmek layerı açmak kapamaktan ibaret olur.

Şimdi Expression Design ‘da Layer işlemlerine geçelim.


Tüm layer işlemlerini yürüteceğimiz layer kutusunu alttaki imajda gösterdim. Henüz bir dosya açık olmadığı için kutu boştur. Yeni bir dosya,  bir boş layer ile açılır.

Yeni bir dosya açtım, karelerden ve dairelerden oluşan iki layer hazırladım.

Hangi layer üsteyse, çalışma alanında o layerda diğer layerın  üstündedir. Eğer daireleri karelerin üstüne sürüklersem bunu görürüz.

Her layer içinde şekilleri yine katmanlar şeklinde barındırır. Burada isimlendirme iki sebeple önemli bir konudur.Birincisi yüzlerce layerın bulunduğu bir çalışmada aradığınızı bulmak için. İkincisi ise programcı arkadaşlarınıza çalışmayı XAML olarak teslim ederken onun aradığını kolayca bulabilmesidir. Bu aşamada Expression Design oluşturduğunuz her layer ve şekil için otomatik bir isimlendirme kullanır. Layer oluşturma sırasına göre, şekiller ise kaç noktadan oluştuğuna göre isimlendirilir.

Layerları ve şekil katmanlarını biz istediğimiz şekilde isimlendirebiliriz. Bunun için değiştirmek istediğiniz layerın isim kısmına çift tıklamanız ve ismini yazmanız gerekmektedir. Altta isimleri ve şekil katmalarını isimlendirdim.

Layerların yanındaki ikonların üzerine gelirseniz size o layerda neler olduğunu ön gösterecek bir popup açılır.

Layers kutusunun sol altındaki küçük çark ikonuna tıklayıp açılan menüden Thumbnail Options>Popup Thumbnails ile layerları ön gösteren popup’ı açıp kapayabilirsiniz.

Yine aynı menüde layerların yanındaki imajların görünür olup olmayacağına, ya da boyuna karar verebilirsiniz. Alttaki imajda tüm versiyonlar gösterilmektedir.


Layerin etrafındaki renkli çerçeve işlerinizi kolaylaştırmak için düşünülmüş bir özelliktir. Bu çerçevenin rengi, aynı zamanda o layerdaki şekilleri seçtiğimizde beliren çerçeve rengi ile aynıdır.

Bu renk isteğinize göre değiştirilebilir.Layer kutusunun altındaki küçük çark ikonuna tıklıyoruz. Layer Options>Layer Color a basıyoruz.

Ve gelen renk seçme editörü ile istediğimiz rengi seçiyoruz. (Seçiminizi yapınca çalışma alanında boş bir yere tıklayın)

Ben sarı seçtim.

Gelelim layer ve şekil katmanlarındaki ikonların ne işe yaradıklarına. İlk ikon layerların üstünde ki kare. Bu karenin üç durumu vardır. Birinci durum layerın içindeki şekillerden birinin seçili olmaması durumu. Bu durumda kare silik olarak gözükecektir.

İkinci durum layerın içinde bir veya birden fazla şeklin seçili olduğu durum. Bu durumda karenin etrafında layer için belirlediğimiz renkte çerçeve vardır.

Üçüncü durum ise layerin içindeki tüm şekillerin seçili olduğu durum. Bu durumda kare tamamıyla seçili renkle boyanmıştır.

Layerın içindeki tüm şekilleri bir seferde seçmek için bu kareye tıklamanız gerekmektedir..

Layerdaki göz ikonu layeri görünür ve görünmez yapmamızı sağlamaktadır.

Alttaki imajda görünmez yapılmış bir layer örneği vardır. Şekil katmanları tek tek görünmez yapılamazlar.

Layerda ve şekil katmanlarındaki kilit ikonları o layerı veya şekil katmanını kilitlemek için kullanılır.

Bir Layerı kilitlediğinizde içindeki tüm şekil katmanları da kitlenir

Bir şekle efekt uyguladığınızda, bu şekle ait katmanda bir “fx” ikonu belirir. Aşağıdaki imajda, kareye Gaussian Blur uygulanmıştır.

Layer kutusunun sol altındaki küçük çarka basılarak açılan menüden Layer Options>Layer Render Style>…  ile şeklimizin görünümünü ayarlayabiliriz.

Buradaki default bu örnekte Preview’dur. View>Display Quality>… ile çalışmanın default görünümünü belirleyebilirsiniz.

Layer kutusunun sol altındaki küçük çarka basılarak açılan menüden Layer Options>Layer Frozen> ile layerı yine kilitliyoruz ve alttaki görünümü alıyor. Açıkçası kilitleme ile aynı işlemi yapıyor gibi gözüken Frozen’ın tam olarak ne işe yaradığını anlayamadım.

New Layer : Yeni layer açar
Duplicate Layer : Seçtiğiniz layerı çoğaltır.
Delete Layer : Seçtiğiniz layerı siler.

Soldaki iki ikon, yeni bir layer oluşturmaya ve layer silmeye yarar.

Layerları ve/veya şekil katmanlarını sürükleyerek, layerlar arasında yer değiştirebilirsiniz.

Bu makalemizde Expression Design ‘da Layer (katman) özelliklerini inceledik.

İyi çalışmalar

Teşekkürler

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × five =