Silverlight ile Eğitim Videosu – I – Expression Encoder 3 Screen Capture

30.12.2009
Merhaba internetin gün be gün geliştiği çağımızda uzaktan eğitim (e-learning) teknolojileri gittikçe önem kazanmaktadır. Bu makale serisinde, e-learning çalışmalarında oldukça işe yarayacağını düşündüğüm, eğitim videosu hazırlayıp Silverlight ile sunmayı inceleyeceğiz. Seri üç makaleden oluşacak. Birinci bölümde, Expression Encoder 3 Screen Capture ile verdiğimiz eğitim sırasında yaptığımız hareketleri kaydetmeyi, ikinci bölümde Expression Encoder 3 ile kaydettiğimiz bu dosyayı video dosyası ve hızlıca Silverlight videosu haline getirmeyi, üçüncü bölümde ise Expression Web 3 kullanarak hazırladığımız videoyu web sitemize koymayı inceleyeceğiz.


Başlayalım. Önce “Start” tan Microsoft Expression Encoder 3 Screen Capture (EESC) programını çalıştırıyoruz. Bu program belirlediğiniz bir alanda bilgisayarınızda yaptığınız hareketleri kaydetmeye yaramaktadır.

EESC küçük bir uygulama olarak açılacak.

1- Audio: Eğer mikrofonunuz varsa ve takılıysa capture sırasında sesli kayıt da yapabilirsiniz. Bir eğitim videosu hazırlıyorsanız anlatım yapmanız çok önem kazanacaktır.
2- Webcam: Eğer bilgisayarınızda webcam varsa bununla da kayıt yapabilirsiniz.
3- Edit Options: EESC’nin özelliklerini ayarlayabileceğiniz bölümdür.
4- Record: Hazır olduğunuzda kayıta başlayacağınız butondur.


Kısaca Edit Options’a göz atalım. Screen tabı çekeceğiniz videonun fps, kbps ve mouse imlecini yakalayıp yakalamayacağınızı belirleyeceğiniz tabdır.

Camera tabı webcam ile yapacağınız kayıt özelliklerini belirleyeceğiniz tabdır.

Audio tabı ses kayıt özelliklerini belirleyebileceğiniz tabdır.

Hotkey tabı ile kısa yol tuşlarınızı ayarlayabilirsiniz. (Stop Recording kısa yolunu aklınızda iyi tutmanızı tavsiye ederim.)

Other tabı diğer özellikleri belirleyebileceğiniz tabdır.

Help tabı ile program hakkında bilgi alabilirsiniz.

Tüm ayarlarımızı tamamlayınca “Record” butonuna basarak kayıt işlemini başlatacağız. Ben bu örnekte Expression web’de yeni bir site açmayı anlatan bir video çektim. Record’a  basınca program sizden sürükleyip bırakarak hangi bölgede kayıt yapacağınızı belirlemenizi ister. Bu aşama imaj capture eden klasik programlara benzemektedir. Bu işlem sırasında EESC ‘nin üzerinde çalıştığınız programın farklı parçalarına ya da tam ekrana odaklanmaya çalıştığına dikkat edin. Sürükle bırak işlemi bittiği anda bu sefer sizden altaki gibi son ayarlarınızı yapmanızı isteyen bir ekran gelir.

Ortadaki artımsı ikonu kullanarak alanın yerini değiştirebilirsiniz. .

Kırmızı dörtgenin üstündeki küçük siyah kareleri kullanarak capture alanınızın boyutlarını değiştirebilirsiniz.

Ya da boyut değiştirme işlemini elle girebilir, hazır menüden hazır boyutlar seçebilirsiniz.

Her şey tamam ise bir kez daha “Record” butonuna basarak kayıt işlemini başlatabilirsiniz. Bunu yaptığınızda (eğer özelliği kapamadıysanız) alttaki gibi kocaman rakamlarla ekranın ortasında 3’den geri saymaya başlar.


Kayıt işlemi sırasında alttaki gibi bilgide veren bir oynatıcı gözükür. (Bu oynatıcı bazen ortadan kayboluyor. Bu yüzden en iyisi “Stop Recording” kısa yolunu hatırlamak. (Ctrl+Shift+F12))

Kayıt işlemini bitirdiğinizde alttaki gibi bir hazırlık barı görünür.

Ve Preview ekranı açılır.

1- Sil : Aldığınız kayıttan memnun değilseniz her şeye yeniden başlamanızı sağlar.
2- Kaydet: Her şey tamam ise çalışmanızı kaydetmenizi sağlar.
3- Tam Ekran: Preview penceresini tam ekran görmenizi sağlar.
4- Çalışmanızı Expression Encoder ile açıp üstünde çalışmanızı sağlar. (Serinin ikinci makalesi)

Çalışmanızı kaydettiğinizde EESC alttaki gibi kalır. Şimdi onu kapıyoruz.

Belirlediğimiz klasörde biraz önce yaptığımız video kaydının çalışma dosyası hazırdır.

Silverlight ile Eğitim Videosu serisinin bu ilk adımında Expression Encoder 3 Screen Capture ile ekranda yaptığımız hareketleri kaydetmeyi anlattım.

İyi çalışmalar

Teşekkürler.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × four =