Silverlight ile Eğitim Videosu – III – Expression Web 3 ve Silverlight Video

30.12.2009
Merhaba internetin gün be gün geliştiği çağımızda uzaktan eğitim (e-learning) teknolojileri gittikçe önem kazanmaktadır. Bu makale serisinde, e-learning çalışmalarında oldukça işe yarayacağını düşündüğüm, eğitim videosu hazırlayıp Silverlight ile sunmayı inceleyeceğiz. Seri üç makaleden oluşacak. Birinci bölümde, Expression Encoder 3 Screen Capture ile verdiğimiz eğitim sırasında yaptığımız hareketleri kaydetmeyi, ikinci bölümde Expression Encoder 3 ile kaydettiğimiz bu dosyayı video dosyası ve hızlıca Silverlight videosu haline getirmeyi, üçüncü bölümde ise Expression Web 3 kullanarak hazırladığımız videoyu web sitemize koymayı inceleyeceğiz.


Başlayalım. Bir önceki makalede Expression Encoder 3’ü kullanarak bir Silverlight video hazırlamıştık. Peki bu video’yu bu şekilde değil de hazırlamış olduğumuz bir tasarımda kullanmak istersek ne olacak? İşte burada devreye Expression Web 3 giriyor. Sonuçta kaynak dosyamız “deneme.wmv” dosyasıdır. Bu video dosyasını ve Expression Web 3’ü kullanarak bir Silverlight videosu hazırlayacağız.

Silverlight videoyu tasarımda kırmızı çizgi ile işaretlediğim DIV’in içine koyacağız.

Ana menüde Insert>Media>Silverlight Video ‘ya basıyoruz.

Daha önce Encoder ile bastığımız “deneme.wmv” dosyasını bulup açıyoruz.

Video’yu eklediğiniz anda “Insert Silverlight Video” penceresi açılır. Hazırlamakta olduğunuz videonun özelliklerini bu pencereden ayarlayabilirsiniz.

Video’nun nasıl Encode edileceğini belirleyebilirsiniz. Ben bu çalışmada kaynak dosyanın encode seçeneklerini kullandım.

Yine bu pencerede oynatıcı sitiline karar verebilirsiniz.

Her şeyi tamamlayıp Encode deyince video hazırlanmaya başlar. Eğer kaynak dosyasından gelen özelliklerde değişiklik yapmışsanız, örneğin videonun boyunu değiştirmişseniz, bu işlem biraz uzun sürebilir.

Silverlight videonuzu eklediğiniz anda proje klasörünüzde otomatik olarak açılan klasörlere ve dosyalara dikkat edin.

İşte sonuç! Silverlight eğitim videomuz tasarımda belirlediğimiz yerde gayet başarılı bir şekilde çalışıyor.

Silverlight ile Eğitim Videosu serisinin bu son adımında  ve Expression Web 3 kullanarak bir .WMV dosyasından bir Silverlight video hazırlamayı anlattım. Böylece baştan sona bir eğitim videosu hazırlamayı ve onu Silverlight ile yayınlamayı incelemiş olduk.

İyi çalışmalar

Teşekkürler.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + twelve =