Silverlight ile Eğitim Videosu – II – Expression Encoder 3

30.12.2009
Merhaba internetin gün be gün geliştiği çağımızda uzaktan eğitim (e-learning) teknolojileri gittikçe önem kazanmaktadır. Bu makale serisinde, e-learning çalışmalarında oldukça işe yarayacağını düşündüğüm, eğitim videosu hazırlayıp Silverlight ile sunmayı inceleyeceğiz. Seri üç makaleden oluşacak. Birinci bölümde, Expression Encoder 3 Screen Capture ile verdiğimiz eğitim sırasında yaptığımız hareketleri kaydetmeyi, ikinci bölümde Expression Encoder 3 ile kaydettiğimiz bu dosyayı video dosyası ve hızlıca Silverlight videosu haline getirmeyi, üçüncü bölümde ise Expression Web 3 kullanarak hazırladığımız videoyu web sitemize koymayı inceleyeceğiz.


Başlayalım. Bir önceki makalede hazırladığımız capture’ı kullanarak .WMV dosyası basalım ve bir Silverlight videosu hazırlayalım. Expression Encoder 3 Screen Capture ile hazırlamış olduğumuz XESC dosyasına çift tıklayınca Expression Encoder açılacaktır.


Expression Encoder 3 Screen Capture ile yaptığımız kayıt Expression Encoder 3 ile açılmıştır. Screen Capture’ı alttaki butonla da çalıştırabileceğinize dikkat edin.

Önce sağ taraftaki tablardan “Encode” u tıklıyor ve Output Format olarak “Windows Media” yı seçiyoruz.

Yine Encode tabında video ayarlarında boyutları “Source” olarak belirliyoruz. Böylece biz kaydı hangi boyutta yaptıysak video da o boyutta olacak.

Boyutlar “Source” olarak ayarlandı.

Video Aspect Ratio’sunun yine bizim kayıt ettiğimiz dosya ile aynı olduğuna dikkat edin.

Clips tabında istersek videomuzun başlama ve bitiş anlarını değiştirebilir ve videomuzun bir kısmını kullanabiliriz.

Enhance tabında videoyu croplama, video kalite ayarları, ses ayarları gibi özellikler bulunmaktadır.

Metadata tabını kullanarak videonuz hakkında bilgiler girebilirsiniz.

Gelelim kullanacağımız diğer taba. Output tabında bulunan Thumbnail özelliği ile videonuz henüz çalıştırılmamışken hangi görüntünün videonuzda görüneceğini belirlersiniz.

Job Output’daki Template’i kullanarak videonuz için bir oynatıcı seçebilirsiniz.

Oynatıcınızı seçtiğiniz anda videonuzun bir ön görünümü (Preview) açılır. Dosyanızın ismini ve nereye kaydolacağını da buradan belirleyin.

Her şey tamam olduğunda sol alttaki “Encode” butonu ile videonuzu hazırlayabilirsiniz.

Encode sırasında bir süre beklemek zorunda kalacaksınız.

İşlem tamamlandığında belirlediğiniz klasörde aşağıdaki dosyalar yaratılmış olmalıdır. Artık Silverlight videonuz hazır.


HTML’e çift tıkladığınızda hazırladığınız eğitimi, seçtiğiniz özelliklerde Silverlight videosu olarak izleyebilirsiniz.

Silverlight ile Eğitim Videosu serisinin bu ikinci makalesinde Expression Encoder 3 ile Silverlight video hazırlamayı anlattım..

İyi çalışmalar

Teşekkürler.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − five =