Lümpenler

(Bu yazının orjinali 02 Ağustos 2006’da Sinir Stres’de yazılmıştır.)

lümpen :
1 – Marksçılık akımına göre toplumsal sınıf bilinci olmayan.
2- İçinde bulunduğu toplumun kültürüne yabancı düşen, sözde bilgili tutum ve davranışlarıyla itici olan. – TDK

Türkiye’de boy boy, cins cins tv kanalı, gazete var. bu güçlü silahların, olma sebebi, amacı nedir? amaç çok karışık olmasa gerek. halkı, bilgilendirmek, eğlendirmek, eğitmek gibi bir şeylerdir sanırım amaç. özel tv lerle birlikte bu bir tür ticarettir. tv kanalı programlarını sunar, izlenmeyi sağlayarak, aldığı reklamlarla para kazanır. izleyici ise bunun karşılığında bilgilendirilmiş, eğitilmiş, eğlenmiş olmalıdır ki kanal devamlılığını sağlayabilsin. buraya kadar her şey normal gözüküyor.


ama Türkiye’de bir çok konu bozulup gerçek amacından saptırıldığı için bu konuda amaçladığı yerde durmuyor. bilgilendirilmek magazin, eğitilmek yeni şarkıcılar, eğlenmek belden aşağı demek bizde. magazin gereklidir belki ama sanırım ana haber bülteninde değil. ya da ana haber bülteninde hava durumu, spor gibi bir magazin bölümü yapın ki insanların kafası karışmasın. başbakanın haberinden sonra bilmemne mankenin kıçını görmek tuhaf bir durum. neyse bunlar apayrı konular, bu yazıyı yazma sebebim bu değil. (bu düzeysizliğin çok önemli bir sebebi var, yakında bununla ilgili bir yazı yazacağım.)

bu medyanın çeşitli yerlerinde çeşitli insanlar bulunuyor. bu kadar genel yazmamın sebebi, bu kişilerin gerçekten her yerden çok alakasız konularda mantar gibi çıkıp ahkam kesmeleri. büyük ihtimalle gazetecilik okumuş bu insanlar, okul zamanlarında, ağızlarında sakız hocalarından duydukları bir bilgiyi uygulamaya çalışıyorlar. halkı bilgilendirme, eğitme. ilginç bir şekilde çok da sosyete olan bu medya mensupları, tirajı yüksek bir günlük gazeteden yazıyorlar; hafta sonu paris’te bilmemne şarabını mutlaka deneyin, hayatınızda en az bir kez maldivleri görün, etiler’deki hede lokantasında hödö yemeğini çok severim, bu hafta sonu mutlaka dene sevgili okuyucum, zayıflamak için avokado diyeti uyguladım, tüm hanımlara tavsiye ediyorum. yuh.

LÜMPENLER

nerde yaşıyorsunuz? kime yazıyorsunuz? insanların büyük çoğunluğu açlık sınırında sen maldivler diyorsun. Can Yücelin zamanında dediği gibi mal sizsiniz div de size…

ya minnacık bir dünyaları var ve o dünyadan başka bir şey bilmiyorlar ve oraya göre yazıyorlar. o zaman bu, onların aldıkları eğitimi pek anlamadıklarının işaretidir. sanırım gazeteci araştırmacıdır. bebek, etiler, maldivler iyi araştırılmış neyse ki.

sosyolojide şöyle bir cümle var. “halk vitrindeki malı alamıyorsa, ona ulaşamadıkça sorun çıkacaktır.”

ya da bir planın parçası olarak bu şekilde yazıyorlar. insanları huzursuz etmek, toplumda kaos yaratmak için. bunu kimler öngördüyse başarılıda olmuşlar. insanların kafada zaten koyun kıvamında. işten eve döndüklerinde en çok merak ettikleri konu hangi ünlü kiminle nerde denize girmiş. hırsızlık, şiddet artmış durumda insanlar vitrindeki mala ulaşamadığı için gerekiyorsa adam öldürüyor.

sizi vitrindeki MALLAR; ülke, maaşlarınızı ödeyenlerin kucağına düşene kadar devam edin. size zaten kurtuluş vaat edildi.

ah pardon he rşey yanlış olabilir. amaçları sadece halkı eğlendirmek olabilir. eh halk da güler o zaman ama beklenen organlarıyla değil.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − five =